RSS

Eu cu cine votez?

Am tot sperat ca odata cu trecerea timpului o sa pot privi lucrurile mai la rece. Suntem la jumatatea perioadei dintre suspendare si referendum si lucrurile sunt tot mai neclare. Recunosc ca la locale am votat cu USL, nu prentru ca ar fi avut un program mai bun ci pentru a respecta principiul rotatiei la putere. Pe acelasi principiu as fi votat si in toamna, daca nu erau evenimentele din ultimele saptamani. Ambele tabere au facut o gramada de greseli si sunt convins ca si pdl a facut aceleasi abuzuri in anii cand a fost la putere pe care le-a facut si usl-ul in ultimele luni.
Pentru 29 avem 3 posibilitati:
1. Sa votam NU la referendum. Asta inseamna ca nu suntem de acord cu demiterea presedintelui. Din pacate asta inseamna si ca suntem de acord cu comportamentul lui Basescu, cu Udrea, Videanu, Berceanu, etc. Ce se va intampla daca lumea voteaza NU si Basescu castiga referendumul? Inca 3 luni de Basescu in conflict cu Parlamentul si Guvernul. PDL va castiga si majoritatea la alegerile din toamna si ne intoarcem la situatia de acum 6 luni cu PDL la putere.  
2. Sa votam DA la referendum si astfel sa fim de acord cu demiterea lui Basescu. Asta ar insemna ca  ii sustinem pe Ponta si Antonescu, Iliescu, Voiculescu si Nastase. Ce se va intampla daca e demis presedintele? Alegeri prezidentilale, probabil Antonescu presedinte, USL castiga majoritatea si in toamna si o aparenta liniste politica pana cand se vor certa Ponta si Antonescu si atunci reincepe circul.
3. Sa nu mergem la referendum, desi asta pare varianta de mijloc sau cea care arata indiferenta/dispretul fata de politica romaneasca, avantajeaza tabara 1. Este totusi o varianta de mijloc, arata ca Basescu nu are sustinere dar nici metodele lui Ponta/Antonescu nu au. Ce se va intampla in cazul acesta? USL va castiga alegerile in toamna, vor urma inca 2 ani de Basescu in conflict cu Parlamentul si Guvernul.
Am citit zilele astea un articol in care scria ca daca nu poti sa iei o decizie de o parte sau de cealalta, trebuie sa te uiti cine sustine o tabara si cine o sustine pe cealalta si iei decizi in functie de cat de mult te asemeni cu unii sau cu ceilalti.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

6 comentarii:

Darie spunea...

As mai adauga varianta nr. 4: Te duci la vot si nu votezi pe nimeni. In felul asta se face participare la vot si in principiu este avantajat USL.
Eu voi vota pentru demiterea lui Basescu pentru ca a fost un mincinos in ultimii 8 ani. Voi reveni cu o lista a minciunilor principale ca sa isi aminteasca cei ce le-au uitat.
Cat despre USL, am o parere neutra spre proasta, avand incredere in unii oameni si de la PSD si de la PNL, dar nu ma astept la mare lucru nici de la ei.
M-am bucurat de masura modificarii incasarii TVA de la emiterea facturii pana la incasare, ceea ce ar trebui sa fie un ajutor substantial pentru multe firme. Daca vor mai fi si altele o sa incep sa le dau credit mai mult pana la toamna.

embevolter spunea...

As recomanda cu mult entuziasm articolele lui Vlad Mixich de pe hotnews.ro. Mi se pare ca a caracterizat foarte lucid situatia din Romania: http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-12810884-occidentul-atat-suparat-romania.htm.

Pe scurt, nu e vorba despre Basescu (care are mari defecte pt un presedinte si pe care nu l-as vota daca ar exista oricare alt candidat decent), daca e bun sau e malefic. E vorba despre faptul ca o societate democratica ar trebui sa se bazeze pe legi si institutii, care ar fi mai presus decat orice baron, politicieni, prinț sau presedinte.

La noi, Curtea Constitutionala a fost foarte presionata in ultima vreme si a dat un raspuns cam vag in cazul motivelor suspendarii lui Basescu. Una e sa ai majoritate in parlament si sa votezi legi, foarte bine. Dar nu intri cu buldozerul peste institutiile statului ca sa inlocuiesti un presedinte fiindca e dusmanul tau politic, doar ca sa-l pui pe al tau. Asta pur si simplu n-ar trebui sa se poata, legile si justitia apar ca un sul de hartie igienica pt politicieni.

Da, occidentul e cam suparat pe noi din cauza asta. Voi vorbiti despre o alegere USL/PDL dar considerati legitima suspendarea?

Darie spunea...

Embe, problema este in opinia mea mult mai simpla decat se prezinta in media.(Apropo, pe hotnews se publica aproape numai articole pro basescu. Chiar si reactia lui Graham Watson a fost prezentata ca un derapaj mizerabil)

La referendum votam daca sa il mentinem sau nu pe Basescu. Il vrei pe Basescu? Votezi NU. Nu il mai vrei pe Basescu? Votezi DA.

Si daca va fi suspendat urmeaza o perioada de proba cu USL inca vreo 4 luni dupa care alegem democratic parlamentul si presedintele.

Nu ne va placea de USL si Antonescu, ii punem iar pe PDL-isti din noiembrie. Daca in schimb confirma ca sunt mai seriosi, raman ei.

Te invit sa studiezi CV-urile judecatorilor de la Curtea Constitutionala ca sa iti faci o parere definitiva asupra competentei acestei institutii(si in special asupra presedintelui ei):
http://www.ccr.ro/default.aspx?page=composition/present-judges

embevolter spunea...

Eu tocmai cu faptul ca vedem problema atata de simplu nu sunt de acord. Sunt sigur ca multi isi pun problema la fel, dar faptul ca NY Times, Washington Post, Le Monde, El País, The Guardian, etc. vorbesc despre situatia asta in termeni atata de duri arata ca nu e o problema atat de simpla cat un exercitiu politic.
Discutia acolo e despre principii de baza (care au fost incalcate pana la referendum) si nu despre persoane si trucuri politice. Sigur ca o sa fie oameni din Europa care sunt implicati direct in politica (ziceai de un conservator englez, Graham Watson) care o sa-si sustina politicienii din partide infratite.

Hotnews e un site care-l sustine pe Basescu, si de multe ori apar stiri(mai ales alea de ultima ora) care sunt de un profesionalism foarte scazut. Dar mai sunt niste personalitati care publica acolo si care au o competenta si o moralitate in care am incredere. Oamenii astia nu vorbesc numa despre cat de mincinos e Basescu sau Ponta ci vorbesc despre disfunctionalitatile unui sistem si despre cum ar trebui sa functioneze sistemul. Iar il dau exemplu pe Mixich care analiza reforma sanitatii. Pe cine altcineva sa citesc? Pe CTP care improasca cu invective peste tot?

Eu cred ca toata sarja asta de acaparare a puterii e negativa. Daca cu Basescu DNA mergea bine(sunt condamnari in toate partidele politice), cu USL nu sunt asa sigur ca o sa se intample la fel. Ba dupa cum au zvantat cu niste institutii mi-e frica ca ne intoarcem la vremea de odinioara a PSDului. Asta cred ca e diferenta intre cele doua grupari, in rest sunt probabil la fel de incompetenti.

Ca sa fie clar, sustin doar ramura aia minuscula din PDL despre care se vorbea ca se desprinde din partid cu Preda, Voinescu, Macovei, etc. Dar au vreo sansa? Nu prea cred.

Dan S. spunea...

Ce-mi place asta:

2009: "Ridzi e cercetata penal si e foarte bine, cu Udrea nu prea inteleg ce se intampla fiindca e extrem de atacata (vezi unii ziaristi integri (CTP) care se intreaba acelasi lucru)."


2012: "Pe cine altcineva sa citesc? Pe CTP care improasca cu invective peste tot?"


Poate ar fi bine, totusi, sa nu mai voteze romanii stabiliti inafara, ca ei voteaza dupa cum citesc, nu dupa cum e viata de zi cu zi, aici...

Dani spunea...

Romanii stabiliti in afara sunt tot cetateni romani si au accelasi presedinte ca si tine.
Probabil ai uitat "avantajele" de a fi roman in strainatate, multe dintre ele datorate clasei politice.
Eu as zice mai degraba sa nu mai voteze romanii fara diploma de BAC.

Trimiteți un comentariu